Inget ont som inte har något gott med sig?

Allt kortison som jag stoppar i mig för magen gör bland annat att min matlust ökat massor. Jag är hungrig jämt. Lite opraktiskt eftersom det är svårt att hålla vikten på det sättet. Men matlusten har också den trevliga bieffekten att jag tycker att det är ännu roligare att laga mat. Och eftersom den ökade hungern får mig att tänka på mat typ jämt så får jag rätt mycket matidéer.

Dessutom har sambon har fÃ¥tt en ny husgud i form av bagaren Jan Hedh. SÃ¥ nu stÃ¥r det surdegar och poolishar bÃ¥de här och där i vÃ¥rt hem. Och sen nÃ¥gon mÃ¥nad äger vi även en hushÃ¥llsassistent (döpt till James) som är utmärkt pÃ¥ att knÃ¥da degar länge. Eller som pappa sa när jag berättade om den nya maskinen “Vilken tur att din hushÃ¥llsassistent har saffat sig maskiner till sin hjälp”.

Kombinationen av sambons brödbak och mina matfantasier ledde igår till gulaschsoppa med nybakta, krispiga baguetter:

Gulaschsoppa

4 portioner

Ingredienser:

  • 2-3 potatisar
  • 2-3 morötter
  • 3 paprikor
  • ½ chilifrukt
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 5-6 soltorkade tomater
  • 1½ tsk kummin
  • 1 liter buljong (jag använder tärning)
  • ½ dl tomatpuré
  • olja till stekning
  • salt
  • svartpeppar
  • ½ dl finhackad persilja
  • 2 dl Youghurt eller creme fraiche till servering

Finhacka lök, vitlök och chili, tärna paprikorna, riv morötterna grovt och skiva potatisarna. Fräs de hackade och tärnade grönsakerna i lite olja i en stor kastrull tills löken mjuknat och fått lite färg.

Låt de soltorkade tomaterna mjukna i lite ljummet vatten, hacka dem därefter fint. Stöt kummin i en mortel för att få fram mer smak. Rör sedan ner soltorkade tomater, kummin och tomatpuré tillsammans med grönsakerna och rör om ordentligt. Häll över buljongen och låt soppan koka under lock i 15-20 minuter. Jag tycker om att mosa till potatisen lite med en visp mot slutet, men det är ju en smaksak. Smaka av med salt och svartpeppar och häll eventuellt på en liiiten skvätt vatten och du vill ha soppan lite tunnare. Avsluta med att röra ner finhackad persilja.

Servera med ett doppvänligt bröd och en klick youghurt eller creme fraiche och en stor kanna vatten.

4 Responses to “Inget ont som inte har nÃ¥got gott med sig?”

  1. Frida on 26 Feb 2007 at 13:01

    *dreglar*

  2. Inger on 26 Feb 2007 at 22:49

    Ser mycket aptitretande ut.Min assistent har tjänat i snart 31 år och börjar bli utsliten måste snart skaffa ny(maskin alltså).

  3. Elisabeth on 27 Feb 2007 at 14:22

    Gott! och inte särskilt fettbildande heller!!!

  4. Jenny on 28 Feb 2007 at 20:44

    Jättegott recept! Prövade det idag och kan verkligen rekomendera det! Tack för tipset.

Trackback this Post | Feed on comments to this Post

Leave your Comment