Färg

Jag funderar rätt mycket på färger och eftersom jag fick lite reaktioner på mina tankar om matchning i förra inlägget så passar jag på att skriva lite mer om färg helt enkelt.

Jag gillar verkligen färger, och att experimentera med olika kombinationer är en stor del av slöjdandet för mig. I Vadstena kunde jag tillbringa timmar i garnrummet med att välja mellan olika färger och nyanser – ibland med odelad glädje och ibland med stor beslutsvånda. Vissa gånger ville jag välja helt själv och ibland behövde jag utmaningar och inspiration av andra (särskilt min färg-guru A). För mig är färger både viktigt och kul. En oväntad färgkombination på mig själv eller någon annan kan verkligen göra mig glad.

Färgglada halvvantarJag tycker inte att man kan säga att vissa färger inte går att kombinera som tex det klassiska att rött och rosa skär sig eller man kan inte ha bruna skor och svarta byxor. För det första tycker jag att det är att generalisera alldeles för mycket, en del rosa och röda kombinationer tycker jag är jättensygga medan andra inte känns bra alls (och jag kombinerar ofta svart och brunt). Och för det andra så är det ju bara en fråga om personlig smak, det jag tycker funkar kanske någon annan tycker känns jättekonstigt eller tvärtom. Det betyder ju inte att någon av oss har rätt eller fel. Men det viktigaste är ändå att inte ska låta färgerna begränsa utan istället inspireras av dem. Lek och experimentera – ibland lyckas man, ibland inte.

Och när det nu handlar om färger tänkte jag visa upp två av mina senaste färgklickar. Ovan, till höger – halvvantarna i alpaca som jag håller på att sticka för att värma frusna händer på cykelstyret på höstmorgnarna (ska få sällskap av någon slags halvpösig mössa så smångingom). Och här nedan ett halsband stickat i lingarn 16/2 på stickor 3. Brunt, cerise och lime – hade någon sagt det till mig för 3-4 år sedan så hade jag inte trott på det :)

Randigt halsband

PS. Tack för alla kommentarer om min flerfärgsstickning, de gör mig jätteglad! Och en helt ny värld av färger har öppnat sig. Kolla in den här sidan med lettiska vantar t.ex.

7 Responses to “Färg”

 1. Erika on 25 Sep 2007 at 20:45

  Jag blir så glad när jag läser det du skrivit, jag älskar färg och jag är så trött på alla gammla mossiga ideér om vad som passar sig och inte! You go girl! :)

 2. Eva i Halmstad on 26 Sep 2007 at 14:04

  Den länken är en riktig vinstlott, massor av ideer.
  Tack, Eva

 3. Ellinor on 27 Sep 2007 at 9:25

  Jag håller helt med, flera gånger har jag hört när jag köpt garn i ovanliga färgkombinationer “nejmen, det där var ju jättesnyggt ihop”. Man måste ju prova! …och som sagt, allt kan kombineras, rätt färger till rätt personligthet så att säga =)

 4. Sofia on 28 Sep 2007 at 13:56

  Trevlig helg idolen! ;)

 5. StickLena on 29 Sep 2007 at 13:17

  Jag repar nästan alltid upp mina försök i flera färger. Ska nog besöka din sida ofta och knycka lite färger :-)

 6. StickLena on 29 Sep 2007 at 13:54

  Måste tagga dig också! Besök min blogg så ser du vad det handlar om.

 7. Rebecca Jaehnke on 01 Oct 2007 at 17:07

  Så fina! Diskret-snygg färgkombination, den gillar jag :-). Jag har själv funderat på att sticka dem, och vill därför passa på att fråga: hur mycket garn gick det åt för dig i respektive färg när du använde Visjögarn?

Trackback this Post | Feed on comments to this Post

Leave your Comment