Lördagsbak

Jag har varit ledig i två dagar. Två hela dagar av helt egen tid utan några borden, måsten eller krav. Nästan lite overkligt faktiskt. Och lite skrämmande att det känns så overkligt att vara ledig, så får det ju egentligen inte vara.

I går bestämde jag mig för att baka bröd. Brödbak är en bra sak att ägna sig åt när man är ledig, särskilt om man har en hushållsassistent (och då tänker jag inte på min sambo utan en maskin från Electrolux). Man börjar med att röra ihop lite ingredienser och låta maskinen knåda ihop det innan det ska jäsa en timme (sticktid!). Sedan ska degen knådas lite snabbt på ett bakbord och läggas i formar för att jäsa i ytterligare en timme (dags att läsa lite?). Därefter ska brödet gräddas i sådär en 45 minuter (surfa mönster på Ravelry* kanske?). Och när allt är klart känns det som att man har uträttat stordåd och så luktar det ljuvligt i hela lägenheten, utan att man har behövt lägga ner särskilt mycket energi (notera den egenvävda handduken på bilden, jämtlandsdräll).

Pappaslimpa

Jag är uppvuxen pÃ¥ hembakt bröd. Fram till det att jag var i tonÃ¥ren var “köpebröd” nÃ¥got väldigt unikt (nästan lite lyxigt). Pappa bakade allt vÃ¥rt bröd. Basutbudet bestod av vitt “rostisbröd” och en lite grövre rÃ¥glimpa som kallas för Pappaslimpa (ja, det ska uttalas som ett ord). I mÃ¥nga Ã¥r har jag och mina syskon försökt pressa ur pappa receptet pÃ¥ Pappaslimpa, men han har bara svarat undvikande att han improviserade lite, och att han inte minns sÃ¥ noga osv. Till slut lyckades jag fÃ¥ ur honom nÃ¥gra av knepen och har sedan improviserat lite själv tills jag fÃ¥tt fram nÃ¥got som är ganska lite brödet som jag är uppvuxen pÃ¥. Receptet finns här.

IgÃ¥r blev det dock en specialvariant av Pappaslimpa eftersom vi inte hade rätt mjölsorter hemma. Min sambo, brödnörden, har nÃ¥got emot att baka grovt bröd. Om man ber honom baka grovt bröd kan han sträcka sig till att använda rÃ¥gsikt. Hela korn tror jag inte ens han har sett tidigare. SÃ¥ därför fanns det 5 öppnade pÃ¥sar ekologiskt dinkelmjöl, 4 kg Manitoba cream, liiiite rÃ¥gsikt och nÃ¥gra kilo ekologiskt vetemjöl hemma. SÃ¥ jag fick improvisera lite med rÃ¥gsikt, havrekli, rÃ¥gflingor och helt bovete. Men trots denna motvilja mot grovt bröd verkar han gilla pappaslimpa: “hmm.. det här var ju riktigt gott!”.

.

*) Ravelry är som Facebook, fast för sticknördar. Jag har inte riktigt fattat poängen med Facebook (har inte provat heller, om jag ska vara ärlig). Ravelry har en och annan trevlig funktion, men jag är inte så jätteimponerad. Jag är nog ingen community-människa helt enkelt.

4 Responses to “Lördagsbak”

  1. Elisabeth on 09 Mar 2008 at 22:03

    Å, lyxigt med två bakande män i familjen!

    Ã… andra sidan – jag har en pappa som är son till en damskräddare och en herrskräddare, och DET medför andra fördelar. Pappa kan tycka att jag lägger onödiga pengar pÃ¥ bio, skivor, saker, fester, presenter osv, men ALDRIG skulle han höja pÃ¥ ögonbrynen Ã¥t mitt garn/tygkonto! Och det är väl därför jag blir sÃ¥ irro pÃ¥ andras smusslande med sina garner…
    (Jag har jobbat idag. U har sovit, kollat sport och sen städat, det är en annan lyx att komma hem till)

    kram!

  2. Erika on 09 Mar 2008 at 22:57

    Jag bakar i stort sett allt vårt matbröd. (Köpebröd smakar ju inget.) Men det skulle inte vara så dumt med en bakande sambo ibland om inte annat för att utöka variationen på brödet! :)

    Jag har inte fattat vitsen med ravelry, jag har ju inte gått med heller visserligen så då blir det ju lite svårt att fatta. Kanske gillar jag bara att vara kärringen mot strömmen som vanligt. Om ett halvår är jag kanske också fast.

    Ps. Jag noterar alltid den hemvävda handduken, lita på det! ;)

  3. Heldri on 10 Mar 2008 at 10:33

    Jag håller med dig angående Ravelry, jag gillar att söka mönster och titta på det folk har gjort. Ett stort plus är att kunna se saker andra stickat ur de böcker jag själv har eller är sugen på att köpa. I övrigt är jag inte särskilt aktiv på forum eller grupper, är för blyg för att skriva i gästböcker bara så där (jag läste din blog i minst ett halvår innan jag vågade kommentera något).

    Baka bröd är verkligen strålande, man får något så gott utan någon egentlig ansträngning. Det är min melodi!

  4. Satoko on 11 Mar 2008 at 15:10

    Hej!

    Jag brukar smygläsa din blog och beundrar all fina stick- och vävprojekt utan att kommentra nÃ¥got…
    Men idag blev jag tvungen lämna spår här.

    Vilken snygg handduk!
    Brödet ser sÃ¥ gott ut (hembakad är alltid bäst) men jag fastnade pÃ¥ handduken… jättefin!

Trackback this Post | Feed on comments to this Post

Leave your Comment