Att räkna om mönster

Matte!Är ni redo för lite matte? Jag har ju lovat att beskriva hur jag gör för att anpassa ett mönster när min masktäthet inte stämmer med det mönster som jag vill använda. Det är i oftast inte så svårt, förutsatt att masktätheterna ligger någorlunda nära varandra. Men det kräver lite räknande och planerande. Jag har använt uträkningarna från min gröna lyxkofta som exempel.

Jag börjar med att sticka en eller ett par provlappar (ja, jag vet det ÄR tråkigt) tills jag hittar en kombination av stickor och garn som jag tycker ger ett bra resultat. Därefter räknar jag hur många maskor mitt prov har på 10 cm.

Mitt prov en masktäthet på 20 maskor på 10 cm vilket blir 2 maskor per cm.
Mönstret har en masktäthet på 23m på 10 cm vilket blir 2,3 maskor per cm.

Min bystvidd är 90 cm (d v s kroppens omkrets över bysten). Koftans färdiga bystmått i storlek Small är 88 cm, vilket alltså verkar passa mig rätt bra. Hade jag haft samma masktäthet som mönstret hade jag helt enkelt följt mönstret i storlek Small, men eftersom jag har en annan masktäthet så måste jag räkna lite för att få rätt antal maskor.

Ursprungsmönstret: 88 cm * 2,3 m/cm = 202,4 maskor
Mina mått: 90 cm * 2 m/cm = 180 maskor

Detta innebär att koftans bakstycke bör ha ca 101 maskor (202,4 / 2) enligt mönstret och jag vill ha ca 90 maskor (180 / 2) för att få det att passa mig.

Så, nu är det jobbigaste gjort! Nu ska vi bara bestämma vilken av mönstrets storlekar jag ska använda.

I mönstret står det så här om bakstycket: (XS – S – M –L) Lägg upp (94-104-114-126) m.

Till storlek Small ska jag alltså lägga upp 104 maskor. Jag kollar vidare för att hitta en storlek som passar mig bättre och konstaterar att man till storlek Extra Small ska lägga upp 94 maskor. Och jag kan konstatera att storlek XS stämmer bra överens med mina mått (jag skulle ju ha ca 90 maskor).

Det betyder att jag kan följa mönstrets maskantal när det gäller uppläggning, avmaskning, ökningar och minskningar enligt storlek Extra Small. MEN om det istället är en måttangivelse i mönstret så måste jag följa min ”riktiga” storlek.

Exempel: (XS – S – M – L). När arb mäter (34-35-36-37) cm avmaskas (4-5-6-8) m i varje sida för ärmhål”. Eftersom jag vill ha måtten för Small, men maskantalet för Extra Small så stickar jag alltså tills arbetet mäter 35 cm och avmaskar då 4 maskor i varje sida.

Det är lätt att röra till det här, så jag brukar läsa igenom den delen av mönstret jag ska sticka och ringa in vilken av siffrorna jag ska använda så slipper jag tänka på det när jag är mitt upp i arbetet.

Vad tror ni? Klarar ni av att räkna om mönster nu? Det här är ju enklast om man är mitt i storleksskalan, ligger man redan på största eller minsta storleken så kan det ju vara lite klurigare att anpassa mönstret. Det går det också, men kräver betydligt mer tänkande och räknande. Eller mer mod och risktagande i alla fall :)

6 Responses to “Att räkna om mönster”

 1. Lillstrumpa on 28 Mar 2008 at 12:34

  Åh vilket superbra inlägg! Jag har inte lusläst räkneexemplen än, men jag ska absolut bokmärka det så att jag hittar tillbaka den dag jag väl vågar mig på att gå ifrån ett mönster (och sticka ett “riktigt” plagg för den delen, men det ska jag nog våga mig på alldeles snart…)

  Fiskboken verkar lite svår att hitta info om, den har inte ens nåt ISBN som kunde underlätta, och verkar bara finnas på ett fåtal bibliotek. Men om du kommer över ett ex nånstans så rekommenderar jag den verkligen – vi har inte varit så duktiga på att använda den än trots att vi haft den ganska länge, men vi gav en gång bort den i bröllopspresent, och de som fick den har nog lagat nästan alla recept verkar det som :) Och mitt favoritrecept på lax med fetaröra och grönsakspasta kommer därifrån.

  Jag funderar också en hel del på att sluta äta kött. Jag tror inte riktigt jag är redo att sluta helt, men det blir sakta mindre och mindre – och framförallt mindre nötkött och mer lamm och kravmärkt (änglamarks kravmärkta falukorv är faktiskt beroendeframkallande god, även om falukorv annars känns som ganska usel mat…).

  Trevlig helg!

 2. Eva i Halmstad on 31 Mar 2008 at 7:45

  Tack
  Eva.

 3. Kati on 31 Mar 2008 at 11:44

  Åh, vilken bra förklaring, nu ska jag göra ett försök att räkna om ett mönster!

 4. A-Lena on 31 Mar 2008 at 17:40

  Tack för en otroligt bra förklaring. Nu har jag lingarn, mönster på en kofta jag gärna vill sticka och en bra beskrivning har jag räknar om masktätheten.

 5. Petra on 01 Apr 2008 at 10:09

  Tack för detta, nu känns det mycket lättare att våga sig på tröjor som inte stämmer med maskantal!

 6. Ronja on 24 Oct 2008 at 9:01

  Tack för ett väldigt bra inlägg! Du har tagit upp det svåraste med att sticka, nämligen matematiken bakom, på ett enkelt och lättförståeligt sätt. Super!

Trackback this Post | Feed on comments to this Post

Leave your Comment