Höst

Som jag sagt tidigare älskar jag hösten. Det luktar ju så gott på hösten och så gillar jag när kylan nyper en lite i kinderna. Ett bra sätt att njuta av hösten är att gå på Bondens marknad (3:e helgen i rad för min del) och köpt sig lite lycka i form av närodlade och ekologiska godsaker. Rödbetor, morötter, tomater, saltgurka och trumpetsvamp fick följa med hem idag. Av trumpetsvampen ska det bli en grymt enkel pastasås (fast med sojagrädde istället för vispgrädde), rödbetorna ska få sällskap av lite speltkorn och ädelost och resten ska ätas ungefär som det är bara för att det är så gott :)

Apropå det här med att prova nya färger (som jag skrev om häromdagen) tänkte jag visa halsbanden som jag gjort i veckan. Tygerna de ligger på är några av mina favoritkläder.

Hösthalsband

Jag älskar de här färgerna. Men nån gång måste man ju vidga vyerna och även om min garderob och min garnsamling kommer att fortsätta domineras av såna här färger så skadar det inte att prova lite nytt också. Men jag tar det lugnt och försiktigt och börjar som sagt med lite petrol. Trots att det inte är en helt ny färg för mig, vilket Medea uppmärksamt noterat :)

.

PS. Är det någon som har något bra tips på vad vi ska göra för att få våra egna tomater att mogna? De hänger gröna och fina på plantorna sen flera veckor tillbaka. Jag misstänker att de hunnit bli lite träiga och tråkiga, men det skulle ju ändå vara trevligt om de ville mogna nån gång. Eller är det kört? (Jag har verkligen inte gröna fingrar.)

13 Responses to “Höst”

  1. Kristina on 13 Sep 2008 at 16:22

    Jag brukar hänga in hela kvistar med tomater i mitt förråd. Där mognar dom sedan. Lycka till:)

  2. kd on 13 Sep 2008 at 16:27

    Jag får också ta in mina snart. De vill inte mogna i allt regn. Jag brukar lägga dom i en skål på köksbordet, nära fönstret. Man får bara hålla koll på dom, så de i botten inte blir dåliga.

  3. Kerstin on 13 Sep 2008 at 16:44

    Jag brukar bara ta in alla tomater och lägga dem i en skål på köksbordet så mognar de. Jätteskönt för då får man de lite efter hand så man hinner äta dem. Och så är det snyggt på bordet med. :-)

    Vad kul att du skrev om rödbetor förresten. Ska testa receptet, det ser ju så gott ut. Köpte nämligen en stor påse rödbetor sist för de såg sååå underbara ut, men har ingen som helst aning vad man gör med såna. :-D

  4. Emmy on 13 Sep 2008 at 17:12

    Ja, visst blir man lycklig av ekologiska grönsaker. Det är ju så gott. Älskar den här tiden på året, mycket just för att det är skördetid och man kan frossa i så mycket gott och närodlat.
    Tackar för receptet på rödbetorna. Det lät ju fantastiskt gott. Måste provas.

  5. Elena N on 13 Sep 2008 at 19:53

    Ha tålamod! Mina tomater har börjat ändra färg nu när jag precis hade börjat ge upp. Är vädret allt för dåligt så mognar de fint på fönsterbrädan också.

    Halsbanden var fina. Jag gillar det i lila!
    Är det OK om jag länkar till dig på min blogg? Vill att andra ska hitta till dina fina blogg!

  6. Beatrice on 13 Sep 2008 at 20:22

    När jag var liten syltade min mamma alltid gröna tomater som vi sedan åt som tillbehör till middagsmaten. Jag har själv tänkt leta efter ett recept på detta i år för mina tomater hinner inte heller mogna. Jag minns att det var jättegott. Jag är också en älskare av ekologisk mat och hämtar varje vecka en ekokasse med veckans överraskning av grönsaker. Superfina och såååå goda. För övrigt, jättesnygga halsband.

  7. Joanna on 13 Sep 2008 at 21:34

    Tydligen sÃ¥ ska det funka bra att ta hela kvistar med tomater Ã¥ hänga upp Ã¥ ner pÃ¥ nÃ¥n ljus plats…dÃ¥ mognar dom utan att bli dÃ¥liga…min far har gjort sÃ¥ Ã¥ dÃ¥ funkade det men jag har aldrig provat det själv.
    HAr själv varit på bondens marknas i dag å dom hade verkligen ljuvliga ekologiska grönsaker å såå vackra blommor!
    Å så måste jag ju nämna att halsbanden är mycket fina!

  8. Anna on 14 Sep 2008 at 19:47

    Syltade gröna tomater är riktigt gott, mormor brukade göra det, kan verkligen rekommendera!
    Att knipsa av grenar med tomater och hänga upp och ned fungerar.
    Gillar för övrigt att läsa din blog!

  9. Lisbeth W on 14 Sep 2008 at 20:37

    Prova att lägg några tomater i en papperspåse med några äpple, då tror jag de mognar.

  10. Carina on 14 Sep 2008 at 21:34

    Tror nog att dina tomater mognar om du tar in dom. Men om inte så, som även någon annan här skrev, sylta dom. Ättika, socker, kanel och nejlikor är viktiga ingredienser. Och det är bara så ruskigt gott.
    Carina

  11. Marias stickning och läsning on 14 Sep 2008 at 22:38

    Bondens marknad pÃ¥ septemberlördagar är verkligen trevligt. Grönsaker, bär, ostar, färskt tunnbröd. IgÃ¥r köpte jag ett par getostar bla “Rosa frÃ¥n Revsund” pÃ¥ torget i Sundsvall.

  12. Kicki on 15 Sep 2008 at 21:07

    Jag brukar köpa en grön tomatmarmelad som är helt underbart god, tyvärr har jag inget recept
    Vilka fina halsband du har gjort.

  13. Monica on 16 Sep 2008 at 10:28

    Lila och gult är fint ihop. jag har precis stickat i gul opal med lila kant:)

Feed on comments to this Post

Leave your Comment