Muddarna med det omöjliga namnet

Är det någon som vet hur Pomatomus uttalas egentligen? Jag har haft med mig mina Pomatomusmuddar på stickcaféer ett antal gånger har alltid lika svårt att svara på frågan “Vad stickar du för något?”. Jag tror egentligen att jag vet hur man säger, men det är som att bokstäverna fastnar på tungan när jag försöker. Lite samma upplevelse som jag hade under franskalektionerna i gymnasiet….

Muddarna är i alla fall klara sen en tid tillbaka (de gjorde premiär i ett kallt Köpenhamn), så nu behöver jag inte säga vad mönstret heter lika ofta:

Svåruttalade gröna muddar

Muddarna är stickade i det härliga ullgarnet Visjö från Östergötlands ullspinneri och jag har använt stickor i storlek 3. Jag utgick från det här strumpmönstret på knitty.com. För att få lagom omkrets till handlederna la jag upp 48 maskor och stickade 4 mönsterrapporter per varv (kommer inte ihåg hur många det blev på höjden).  Pomatomus var kul att sticka (om man bortser från mördarflisan jag fick från en av mina bambustrumpstickor) och jag fick ganska snabbt kläm på mönsterrapporten så att jag slapp tänka och läsa mönster hela tiden. Jag gillar verkligen effekten som uppstår genom att man stickar resårstickning med vridna rätmaskor.

Och så gillar jag färgen på garnet. Och att mixa den med andra starka färger:

Färgstarka accessoarer

9 Responses to “Muddarna med det omöjliga namnet”

 1. Dödergök on 17 Jun 2010 at 14:28

  Jättesnygga! Jag ska sticka mig ett par röda till hösten, jag har stickat sockorna två gånger men några pulsvärmare har det inte blivit än.

 2. Jennie on 17 Jun 2010 at 16:44

  Grymt snygga muddar! Gillar både mönstret och färgen!

 3. Tyg och otyg on 17 Jun 2010 at 19:35

  Mycket fina! Jag har liksom Dödergök stickat två sockpar efter det där mönstret, men inga muddar. Vet inte hur det “ska” uttalas, jag uttalar det ungefär som det stavas men på engelska, om du förstår. :)

 4. Maja on 18 Jun 2010 at 8:38

  Jag skulle också vilja sticka något efter pomatomus mönster, men eftersom jag inte är så van att sticka efter engelska beskrivningar, så har jag låtit det vara. För de är ju helt klart jätte snygga.

 5. Titti on 18 Jun 2010 at 9:52

  Jättefina muddar och läcker färg !
  Jag gillar verkligen detta mönster. Har börjat på dessa strumpor ett antal gånger man har gett upp när jag råkat tappa en maska eller som jag också har lyckats med, bara fått med ena maskan när man ska sticka ihop två…..har du råkat ut för detta också och hur i hela friden lyckas du fisk upp dem ? Är ju jättesvårt i detta mönster….men vill ha sådana fina fina strumpor jag med.

  /Titti

 6. Fröken on 19 Jun 2010 at 8:45

  Inser att jag aldrig försökt uttala namnet, än mindre läst det ordentligt, trots att jag sett det så många gånger, för i mitt huvud hette det “Pontalamus”. Det passar ju bättre på en dinosaurie. Hahaha!

 7. Tina on 19 Jun 2010 at 16:31

  Har hittat hit för första gången och tycker du gjort mycket fint – återkommer! :-)

 8. Maria on 20 Jun 2010 at 18:43

  Åh så fina! Tack för tipset på garbutiker i Köpenhamn. Jag var där förra helgen och besökte då tre stycken. Mycket lyckat!

 9. Mita on 03 Dec 2011 at 9:01

  Kan du inte lägga ut mönstret på svenska på din hemsida?
  Jätte snygga handledsvärmare måste jag säga.
  /Mita

Feed on comments to this Post

Leave your Comment