VÃ¥ga vegetariskt

Naturskyddsföreningen har en utmaning som de kallar Gröna gaffeln. Utmaningen går ut på att man ska försöka äta vegetariskt en dag i veckan och på så sätt göra en insats för miljön och klimatet.

Klippt från kampanjens webbsidor:

Visste du att?

  • En tredjedel av en vanlig familjs klimatpÃ¥verkan kommer frÃ¥n maten.
  • Ã…r 1990 köpte genomsnittssvensken 56 kilo kött varje Ã¥r. Idag är siffran 85 kilo kött per person.
  • En av de enklaste och viktigaste sakerna du kan göra för att äta miljövänligt är att dÃ¥ och dÃ¥ välja en grön rätt.
  • Om alla svenskar bytte kött mot grönsaker en dag i veckan skulle det motsvara koldioxidutsläppet frÃ¥n 233 000 bilar under ett helt Ã¥r.

Jag började äta vegetariskt när jag läste textilslöjd på folkhögskola eftersom jag tyckte att det var för mycket korv på menyn på skolan. När jag flyttade tillbaka hem föreslog jag att vi skulle prova att göra ungefär hälften av våra måltider vegetariska. Ilsefinsambon nappade direkt och vi började jaga recept och läsa på lite om vegetarisk kost. Ganska snart åt vi nästan enbart vegetariskt hemma, förutom en del fisk. Det var gott, enkelt och gav en ny inspiration i köket. Med tiden har vi börjat äta lite mer kött igen men äter fortfarande mycket vegetariskt. Vi gillar båda att äta kött, men känner inte något behov av att göra det varje dag.

Eftersom jag oftast har matlÃ¥da med mig till jobbet (och till skolan när jag pluggade) sÃ¥ brukar det komma upp en del frÃ¥gor och kommentarer om vegetarisk kost. Naturskyddsföreningen ger sig pÃ¥ 5 vanliga myter om mat som jag tycker att man fÃ¥r höra rätt ofta (särskilt den om att man inte blir mätt utan kött!). En annan uppfattning som jag möter rätt ofta är att mÃ¥nga verkar tro att man mÃ¥ste välja mellan att vara helvegetarian och att bara äta kött/kyckling (“jag skulle aldrig kunna sluta äta kött!”). Det gÃ¥r utmärkt att vara lite av bÃ¥da, jag lovar! :)

Jag tycker förstås att alla ska göra precis som dom vill, men jag behövde själv en liten knuff på vägen för att komma igång med vegetariskt. Så varför inte ta tillfället och nappa på Naturskyddsföreningens utmaning och prova att laga/äta mer vegetariskt?

Här är några av mina egna vegetariska favoritrecept:

Om ni provar ett recept i veckan så har ni den första månaden på utmaningen avklarad! Bra va? :)

.

PS. Bilderna kommer från http://www.naturskyddsforeningen.se

10 Responses to “VÃ¥ga vegetariskt”

  1. Mia on 07 Dec 2010 at 21:49

    Jag har funderat pÃ¥ hur det skulle se ut hemma om vi hade självhushÃ¥ll med en samhällstypisk kött-kost. Hur mÃ¥nga kycklingar, grisar, kor skulle vi behöva slakta för att motsvara alla filéer, färser och stekar? En rejäl omsättning pÃ¥ djuren skulle det vara i alla fall, och all tid skulle väl gÃ¥ Ã¥t till att föda upp dem och slakta dem. Grönsaker med mera är mycket mer “kostnad-effektivt”.
    Vi äter kött som lyx/krydda och mycket fisk istället (enklare att fiska, enligt låtsas-självhushållsprincipen) och i perioder bön/linsbaserat. Det svåraste är nog att lära sig laga nya standard-rätter.

  2. Anna on 08 Dec 2010 at 9:20

    Ett inlägg helt i min smak Ilsefin! Kanske skulle jag själv testa nÃ¥got av dina recept, har lite mattorka just nu…

  3. Cecilia N on 08 Dec 2010 at 18:46

    Som jägarhustru tror jag att det kan vara lite svÃ¥rt att fÃ¥ igenom. Ã… andra sidan sÃ¥ jagas det inte bara i skogen utan även i charken sÃ¥ kanske …

    När jag började pÃ¥ universitetet för “hundra” Ã¥r sen sÃ¥ kom de frÃ¥n vegetariska restaurangen mycket mer mätta frÃ¥n bordet än vi andra, sÃ¥ jag bytte. Och sen fortsatte jag i nÃ¥gra Ã¥r. Men jag slutade.

    Nu när familjekonstellationen ser lite annorlunda ut (grönsaksvägraren har flyttat) kan man tänka sig att prova lite andra rätter än de “gamla vanliga”.

  4. Camilla Ternegren on 08 Dec 2010 at 18:59

    Jag håller fullständigt med om att det inte behöver vara antingen eller. Jag äter gärna vegetariskt men är ingen fantast. När jag lagar mat blir det ofta vegetariskt; när det är barnen eller min man som lagar så blir det oftast kött.
    När jag läser receptbroschyrer/-böcker så saknar jag ofta just varianten med mycket grönsaker och köttet mest som smaksättning.

  5. Lena on 08 Dec 2010 at 22:15

    Jag är vegetarian på ett udda sätt, äter ägg, fisk och skaldjur.
    Har upptäckt att senapspanerad lax smakar som jag minns att julskinka gjorde..

  6. Marie on 11 Dec 2010 at 15:51

    Koka ord, igen. Håller med dig om att man får en del frågor och kommentarer i lunchrummet då man kommer med sin veg-låda. Men också positiva. De tycker maten är färgglad, ser god ut och är ofta nyfikna vad jag har med mig. Speciellt nyfikna var de i veckan då jag hade vegetarisk-pölsa med mig. Kanske inte en så färgglad rätt i sig, men lingonsylt och råkostsallad till fick lunchtallriken att se riktigt smarrig ut.
    Att vara en deltidsvegetarian är toppen för mig. Jag har aldrig brist pÃ¥ matidéer, tvärtom. Jag njuter av det bästa frÃ¥n tvÃ¥ världar – Klimatsmart grönt och goda animaliska middagar, med kött eller fisk.
    Ps. Har testat dina kikärtsbiffar och din gulaschsoppan toppen gott.

  7. maja on 12 Dec 2010 at 10:06

    Ska prova några av dina recept, har tre döttrar som alla är vegetarianer. Ska också ha ett vegetariskt tema i skolan på hemkunskapen i vår. Jag har lagat en av dina recept tidigre, en lasange som du har på din recept lista och den var jätte god.

  8. Annika on 13 Dec 2010 at 1:11

    Visst är det både gott och bra med vegetariskt då och då! Jag ska prova dina kikärtsbiffar som verkar lite annorlunda med havregryn i!

  9. Charlotte on 14 Dec 2010 at 21:40

    Bra ord (igen!), äter ocksÃ¥ mest vegetariskt plus fisk. En annan aspekt för en utan familj är att man slipper “stressen” med att laga den inköpta köttet som riskerar att bli dÃ¥ligt för att man hellre springer iväg pÃ¥ nÃ¥gon spontan aktivitet (ok, frysen funkar men den blir rätt full)!!! Skall testa kikärtsbiffarna, är en falafelfanatiker! Detta receptet som jag hittade pÃ¥ DN.se är ocksÃ¥ verkligen supergott!
    http://www.dn.se/mat-dryck/recept/pytt-med-pumpa-och-linser-1.562347

  10. Mathilda on 15 Dec 2010 at 17:36

    Ojojoj vilka otroligt fina ting du stickat!
    Så nu har jag en fråga till dig:
    kan man uppskatta hur mycket garn det går åt ett par sockar? i antingen gram eller meter?
    Eller är det olika från garn till garn?

    Ha det fint! :)
    // Mathilda

Feed on comments to this Post

Leave your Comment