Doften av jasminte

Jag älskar doften av jasminte – det luktar som midsommar hos mormor.

Sommarmorgon i slänten utanför vävstugan. Solens strålar spelar mellan träden. Ljuden är så där stilla och dämpade som de bara kan vara en sommarmorgon vid havet. Doften från den blommande jasminbusken blandas med doften av varm tallskog. Vi binder kransar och papporna gör midsommarstång.

Mammas moster bevakar strängt stångbindningen. Pekar, kommenterar och kommer med goda råd. Papporna lyder utan invändningar, de arbetar tyst och vant. Runt pappornas ben tassar deras söner. Storögt iakttar de och försöker lägga på minnet. En dag är det deras tur att axla ansvaret för stångbindning, då vill de känna sig säkra på vad ska göra.

Morfar håller sig i utkanten av aktiviteten. Han går hummande omkring och inspekterar arbetet. Jag tror han njuter av att se på vår samvaro. Ibland kommer han med ett stort fång ekgrenar hämtade från de träd han i förväg valt ut för årets stång. Med glimten i ögat berättar han den otroliga historien om när han reste jorden runt med kungen för ett storögt barnbarn som tillfälligt tröttnat på de andra aktiviteterna.

Mormor handleder barn och barnbarn i kransbindning. I blommig kjol sitter hon omgiven av blommor och barn. Alla får sin uppgift, beroende på ålder, tålamod och intresse. Mitt ansvar är att tillsammans med kusinerna förse ”dom stora” med små, små buketter noga komponerade ur hinkarna med sommarblommor. Hinkarna har fyllts under gårdagskvällen då vi tillsammans sökt upp de olika hemliga favoritställen vi har i landskapet kring mormor och morfars hus. Ställen där vi i åratal har plockat stora fång med blommor, just denna speciella kväll. Ställen där blommorna växer så tätt att det inte syns att vi plockat just där. Dessa hemliga ställen som har försett släkten med midsommarblommor i flera generationer. Ur de storas händer växer blommorna till vackra kransar.

På slaget klockan elva går mormor in och hämtar fikakorgen. Kallrörd jordgubbssaft till barnen och ångade hett kaffe till de stora. Mjuk pepparkaka och mördegskakor med hallonsylt till alla.

Vi tänker förväntansfullt på den långa härliga dag som ligger framför oss.

Trackback this Post | Feed on comments to this Post

Leave your Comment