Pappaslimpa

Pappas limpa

Pappaslimpa (ja, det ska vara ihopskrivet, det heter faktiskt så)
2 limpor

Ingredienser

  • 3 msk olja eller flytande margarin
  • 5 dl vätska (1 flaska mörkt öl och resten fil eller vatten)
  • 1 pkt jäst
  • 2 msk mörk sirap
  • 1 msk salt
  • 6 dl grovt rÃ¥gmjöl
  • 6-7 dl vetemjöl
  • 1,5 msk kummin (blir bäst om man nÃ¥got krossar i morteln)

Frö-röra:

0,75 dl linfrö
0,75 dl rågkross
1-2 msk ättikssprit
2-3 dl vatten

Tillagning:

Börja med frö-röran. Häll ättika och 2 dl vatten i en kastrull, häll i linfrö och rÃ¥gkross. Kör pÃ¥ lÃ¥g värme tills fröna sugit upp all vätska och det har blivit en “slemmig gröt”, ca 15 minuter. Späd vid behov med resten av vattnet. LÃ¥t svalna till ca 37 grader.

Värm olja och tillsätt vätskan – det ska vara ca 37 grader (eller 45 grader om man använder torrjäst).

Ta fram stora degbunken, häll ner lite av vätskan och smula ner jästen i den (används torrjäst sÃ¥ blandas jästen i rÃ¥gmjölet istället). Tillsätt salt, kummin och “fröröra” och sirap. Rör ner allt rÃ¥gmjölet, stegvis. Tillsätt sedan vetemjöl tills degen blir smidig och släpper frÃ¥n kanterna. LÃ¥t degen jäsa i degbunken i 60 minuter.

Ta sedan upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda (ev tillsammans med mera vetemjöl) den lätt. Dela degen i 2 lika stora halvor och forma dem till limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper eller i brödformar. Låt jäsa i ca 60 min.

Grädda sedan i nedre delen av ugnen, i 200 grader, i ca 40-50 min. Pensla de nygräddade bröden med lite vatten och låt dem svalna på galler, under bakduk.

3 Responses to “Pappaslimpa”

  1. Stickorren on 10 Mar 2008 at 19:56

    Kul att det finns fler pappor som bakar bröd. Min pappa gjorde det när jag bodde hemma, tills jag tog över det. Nu har jag uppfostrat min man att baka :-)

  2. Lenis on 08 Jun 2008 at 21:13

    Nu har jag provat ditt recept. Vilket underbart gott bröd. Tack så jättemycket för att du delar med dig!

  3. Lisa Engström on 18 Jul 2011 at 15:11

    Hej,
    Tack för ett underbart recept på bröd. Jag hade inget grovt rågmjöl, så fint fick duga. Det blev så bra.
    Lisa

Trackback this Post | Feed on comments to this Post

Leave your Comment