Kikärtsröra med spiskummin och chili

  • 1 burk kikärter (+ ca 0,5 dl spad)
  • 1 msk olivolja
  • massa spiskummin (vet inte riktigt hur mycket, men kanske en matsked?)
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 vitlöksklyfta
  • saften av en lime
  • 1 msk ketjap manis
  • salt

Finhacka vitlöken. Kör sedan rubbet i mixern tills det blivit en krämig massa. Gott till grillat, eller som pålägg på smörgåsen.

One Response to “Kikärtsröra med spiskummin och chili”

  1. Anders on 26 Jan 2008 at 13:08

    Hej.

    Såg dina recept på kikärtsröra när jag letade inspiration till något annat. Såg att du använder en massa spiskummin (brukar jag oxo göra) så jag tänkte dela med mig av ett av mina recept med kikärtor:

    Goda rullar:

    1 burk kikärtor
    massa med spiskummin
    massa med timjan
    lite olivolja
    lite vitlök
    lite vatten (efter behov)
    lite lite cayenne

    Mjukt tunnbröd (runda)
    tomatsalsa
    inlagd skivad gurka (typ smörgåsgurka)
    alfa-groddar
    Riven ost (cheddar är gott)
    sallad (vanlig isberg eller salladsmix)
    tunna skivor rå lök

    “Stek” ett tunndröd i stekjärn utan smör eller olja, det gÃ¥r himla snabbt sÃ¥ bränn det inte.

    Lägg omedelbart pÃ¥ röra, ost, salsa, sallad, gurka, groddar och lök och rulla ihop det hela till en rulle eller wrap. (det mjuka tunnbrödet “stelnar” efter det blivit stekt)

    Ät direkt.

    (Går att göra som snabbmat om man har röran och resten klart, tar bara någon minut att värma röran i micron och svänga ihop resten)

    Röra:
    Koka allt och krossa kikärtorna under tiden (inte med mixer, det blir för fint), låt det koka minst 20 minuter och häll i mer vatten om det blir för tjockt (det ska bli en ganska tjock kräm)

    Tomatsalsa:
    (alternativt köp färdig typ tacosås)
    om man gör den själv så gör mycket på en gång (kanske bäst att bara göra lite första gången, man kan variera kryddorna, exempelvis kyndel)(när tomaterna är billiga) och häll den varm på glasburkar, sedan kokar (konserverar) man burkarna

    20 tomater (jag gör den i en 10-litersgryta!)
    2-3 gula lökar
    1-2 rödlök
    2-5 färsk chilli
    lite ättika eller vinäger efter smak (inte för mycket)
    1 knippe oregano
    salt
    (lite vatten om det är “torra” tomater)

    skär ner tomater och lök (behöver inte vara finskuret, kokar ändå ihop) och låt det hela koka på mycket svag värme under lock några timmar (eller sätt grytan i ugnen, det är lättare att reglera värmen så man inte behöver passa den) när det har kokat ihop till en röra har man i chilli och oregano(hackat) och låter det koka upp (ca 10 min). Häll den(varm) på varma burkar och sätt på lock, vänd upp och ner så locket blir sterilt. vill man vara riktigt säker sänker man ner hela burken med innehåll i kokande vatten, ca 15 minuter. Håller minst 6 månader i kylen, efter man öppnat burken håller den någon vecka. bra present. Tänk på att det är olika smak på chillin och tomaterna, man måste smaka innan man häller i allt. häll i lite i taget av kryddorna, samma med ättikan, var försiktig. Avnjutes kall, tänk på att smaken ändrar sig lite då den blir kall. Ett tips om man odlar egna tomater: det brukar alltid bli en del gröna och halvmogna tomater kvar framåt hösten, dessa är helt perfekta att koka ner till grön salsa!

Trackback this Post | Feed on comments to this Post

Leave your Comment